Resepinya: Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
2 ikat selom (kalau beli kat pasar le... kalau petik sendiri anggaran 2 cekak)- hiris halus
10 sen taugeh- buang ekornya
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris (kak rose x letak sbb x de stok - kalau buh lagi cantik - kaler2 gitu)
**5 biji cili padi
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti ngan pati ikan bilis)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
4 comments:
sedappp arr makan kerabu ni.. ngan nasi panas.. lagi2 berlauk ikan bakar... fuhhhh.. masyuuukkkk
sedapnya kerabu akak tu!!!
jassnani, kak rose makan ngan ikan merah goreng asam... fuhhh memang sedap!
ain, memang sedap... sekali ngadap dah abesss.. sedap gak ratah2 gitu je...
Post a Comment