buat apam pisang ni kes nak menghabiskan pisang yang dah dekat nak tamat riwayatnya.... tulah sekali membeli x hengat donia.... bila nak abeskan.....dah buat cekodok pisang, pankek pun dah buat.... jadi ari ni godek2 cari resepi apam lak..... jumpa kat Teratak Chetam... dan kak rose pun buatlah..... tengok resepi tu macam buat kek pisang tapi yang ni dikukus pulak....cumanya kak rose kurangkan gula tu jadi 3/4 cawan je.... sedang elok manisnya pada tekak kak rose la.... kak rose kukus dalam mangkuk kecik2 ni... tapi ngapa semua tertonggeng je bila masak.... apa pun tima kasih ya Chetam kongsi resepi dan kak rose nak tepek kat sini
Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kak rose kurangkan jadi 3/4 cawan)
secubit garam
Cara-caranya
Tepung gandum diayak dengan baking soda. Pisang dilecek halus dan digaul dengan garam. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit. (kak rose kukus 15 mt je sbb guna mangkuk kecik2)
Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan juga dibalut dengan kain tutup kukusan supaya wap tidak jatuh kedalam kuih.
ada banyak ni..... nak g hantar rumah Ibu Sharifah.... makan sambil pot pet petang....
2 comments:
wahhh..gebunya apam pisang kak rose!!!
gebu dan manisnya sedang elok je.... so sapa2 nak buat tu baik kalau kurangkan sukatan gula tu...
Post a Comment