semudah namanya.....buat nyer senang dan bahan pun ciput je.....sedap.... but to me it is a bit dry, x cukup moist...... mungkin sbb kak rose guna margerin (instead of butter)..... 1st taim try wat kek guna majerin..... it turn out a bit dry dan teksture nya agak kasar dan berderai.....
x pandai sangat nak marble kan..... bancuhan macam agak keras sikit.... itu pun kak rose dah kurangkan tepung jadi 1 3/4 cup je.....ke memang macam tu?.... eeeehhhh... dah lah x pandai nak wat tapi manyak soklan pulak.....apa pun tima kasih pada haniaz @MyR. kak rose amik resepinyer ya..... dan nak tepek kat sini gak......
Bahan-bahan
- 1 cawan mentega/margerin
- 2 biji telur
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)(kak rose kurangkan jadi 1 3/4 cup je)
- pewarna dan perasa ikut suka (kak rose guna cokelat)
Cara-cara
- putar mentega bersama gula sampai kembang
- kemudian masukkan telur satu persatu
- lepas tu bolehlah masukkan tepung
- bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yang digemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla pun boleh aje.
- Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang. cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaler oren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacau pakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.
- kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit. pepandai le tgk kek tu dh masak blm...cucuk kalau x melekat tu masak lerr
- selamat mencuba dan merasa. buat kek ni kejap je..simple dan sedap..
No comments:
Post a Comment