Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, November 30, 2009

Kek lapis velvet hawflakes

uwaaa.....uwaaa.....ngapa kek ku x menjadi..... tengok owang buat cantike je..... kak rose pun teringin nak cuba..... tapi sungguh nasib ku malang.....kek ku jadi sememeh semacam je.....memang keras tangan kot....pas tu lak padat je.... x gebu langsung.....bahan dah ikut sebijik macam dalam resepi tu.....bermacam soklan nak tanyakan.... apakah terlebih pukul, api besar sangat ke semasa mengukus atau ngapa ya?....frust tul....

laen kali nak try lagi..... harap2 menjadi lah....

tengok lah ni..... hasil kerja keras kak rose ari ni..... memang failllll..... bab nak mengukus ni.....pas tu x sabo nak tuang next layer.....yang lapisan dulu x set lagi...... jadilah cenggini.....hu hu hu.... sedih nyer.....apa pun tima kasih fida dari MyR kerana resepi ini.....ni kak rose kongsikan di sini ya.... (lepas kejadian ni.... kak rose sekodeng rumah2 yang lain dan baca tang komen2 diorang....masa mengukus kena guna api kecit je.....dan jangan terlebih pukul.... padanlah kak rose nyer lapisan berkedut2.... tima kasih bebanyak pada yang bagi petua tu ya.....)
(pssssttttt.... kek lapis velvet hawflakesku..... cik tong yang makan..... kasihan)

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes

Cara-cara
1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
5.Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

1 comment:

Anonymous said...

gxqxzgvts
http://www.woolrichitalystore.com/ woolrich italia
http://www.mywoolrich.com/ woolrich bambino
http://www.woolrichsitaly.com/ woolrich rosso
http://www.woolrichsalecheap.com/ woolrich parka
http://www.woolrichitalyshop.com/ woolrich eskimo
outlet woolrich
outlet woolrich
woolrich spaccio
woolrich costo
woolrich sito ufficia
[url=http://www.woolrichitalystore.com/]woolrich italia[/url]
[url=http://www.mywoolrich.com/]woolrich italia[/url]
[url=http://www.woolrichsitaly.com/]woolrich rosso[/url]
[url=http://www.woolrichsalecheap.com/]woolrich bologna[/url]
[url=http://www.woolrichitalyshop.com/]woolrich outlet[/url]