dah banyak kali wat dah..... tapi kali ni dah lama x tak try macam x menjadi lak.... selalu tu buat elok je.... yang ni tersilap tang mana tah......x berapa nak gebu gitu.....amik resepi dari dapur joayee d MyR. tima kasih ya cik joayee kerana resepinyer.....
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cawan tepung naik sendiri } diayak
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1/2 sudu kecil baking powder
- Filling:
- 1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
- 1 cawan kacang tumbuk
- 1 cawan gula
- sedikit mentega
- (kak rose guna jagung tin je, kacang tanah tumbuk kasar2 & gula sikit)
Cara-cara
- # Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. # Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
- Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
- Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
- Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
- Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
- ***homemade cream corn:
- 1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
- * masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.
No comments:
Post a Comment