Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, February 28, 2021

Lontong kuah lodeh

 Sarapan pagi minggu bila anak beranak balik... tukang masak is happyyyyy...

kak rose suka lontong dengan kuah lodeh yang simple macam ni... tak sarat dengan dayang dayang yang lain, cukup dengan  sambal tumis dan telor jer... minimalist la kononnya! nasi impit pun kak rose suka yang homemade, ikut kelembutan yang kita suka lah.. tukang makan pun suka dengan nasi impit yang lembut macam ni, so the best is buat sendiri lah.

macam ni lah nasi impit yang kak rose buat sendiri tu... cantik kan...sapa nak puji kalau bukan sendiri kan? tapi ni gamba lama lah, recycle jer .. hihi. ni cara kak rose. isikan satu cup rice cooker tu pada size 5" x 6" hd plastic dan jahit pada lipatan tu. jangan lupa cucuk cucuk kan plastic tu (kak rose lubangkan plastic tu  dengan menjahit guna mesin tapi tak de benang lah)... rebuslah paling kurang pun 2 jam.... Insyaallah menjadi dengan elok.

kuah lodeh seperiuk dah siap... jom lah kita menjamu selera sambil bermalas2 dihari minggu.
Alhamdulillah, sarapan dan pastinya kak rose akan makan berulang ulang sampai puas!
 

1 comment:

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

happening sungguh dapat sarapan macam ni