Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, February 1, 2021

Ayam masak kam heong

kenapa nama dia kam heong pun tak tahu lah tapi itulah nama resepi ayam ni. sedap yak amat nak kabo..makan dengan nasi panas2 memang ngam sangat... tak perlu dah lauk yang lain. tapi kalau ada tu memang ngap jugak lah kan... ni 1st time masak cara gini atas permintaan anak yang nak makan ayam kam heong katanya.. so mama yang rajin ni pun turutkan jer lah.. memang sedap, so tak rugi lah mencubanya! jom tengok resepi yang cik google bagi ni... tq pada yang kongsikan nya ya.
500 gm ayam

 4 tangkai cili padi - diketuk
 2 tangkai cili merah - dihiris
 2 labu bawang besar - dicincang
 4 ulas bawang putih - dicincang
 2 sudu makan rempah kari
 2 sudu makan cili sos cili
 2 sudu makan sos tomato
 2 sudu makan kicap
 2 sudu makan sos tiram
 5 helai daun kari
 Garam dan gula secukup rasa

Gaulkan ayam bersama sedikit tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.

Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram. Kacau rata dan biarkan hingga kuah menjadi pekat. Tambahkan air jika perlu.

Setelah itu, masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.

Masukkan garam, gula.

Siap untuk dihidang.


 

2 comments:

Ai said...

Menu fv kat Mohd Chan. Hehe

Warisan Petani said...

Nampak sedap kejadiannya.
Wak dapat nombor cantik : 9,996,906