Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, February 14, 2021

Cekodok pisang dan tipsnya

nak buat cekodok pisang pun ada tipsnya supaya nanti kejadiannya tu rangup diluar dan lembut jer dalamya macam yang kita beli kat kedai cucur bom tepi jalan tu... selama ni main tarammm jer nak menggorengnya tapi bila dah jumpa petuanya ni baik lah ikut kan... memang betul kejadiannya sangat puas hati lah. rangup diluar dan isi dalam tu lembut jer. laju jer masuk mulut! petuanya... dah siap adunan tu, perap dalam 30 minit sebelum mula menggoreng. tak rugi menunggu taw!

Bahan-bahannya:

8 biji pisang emas dilenyek

3/4 cwn tepung gandum

3 sdb gula pasir

1/2 sdt soda bikarbonat

secubit garam

Cara-caranya:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.

2. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.

3. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.

4. Ingat, goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan.

 

3 comments:

Warisan Petani said...

Kalau nak sedap buat cekodok
cari pisang kapas yang dah masak ranum
Sebab teksturnya lembut dan wangi.

Kak Rose said...

Mekasih WP for the tips... tapi kat sini memang tak jumpa lah pisang kapas tu..yang selalu jumpa cuma pisang berangan dan pisang cavendish jer!

Syazni Rahim said...

ooo macam tu..tips yang boleh saya praktikkan