Bahan-bahannya:
8 biji pisang emas dilenyek
3/4 cwn tepung gandum
3 sdb gula pasir
1/2 sdt soda bikarbonat
secubit garam
Cara-caranya:
1. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.
2. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.
3. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.
4. Ingat, goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan.
3 comments:
Kalau nak sedap buat cekodok
cari pisang kapas yang dah masak ranum
Sebab teksturnya lembut dan wangi.
Mekasih WP for the tips... tapi kat sini memang tak jumpa lah pisang kapas tu..yang selalu jumpa cuma pisang berangan dan pisang cavendish jer!
ooo macam tu..tips yang boleh saya praktikkan
Post a Comment