ikan jeket sumbat sambal kelapa yang kak rose buat masa hujung minggu...masa tukang makan ada kat rumah lah baru boleh nak masak masak kan... makan ramai2 baru lah enjoy kan walaupun hanya dengan ikan cencaru, lauk rakyat marhaen ni kan... apa pun Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagikan untuk kami anak beranak... Aamiin.
Cencaru Sumbat Sambal Kelapa
Bagan-bahan
2 ekor ikan cencaru / ikan jeket -dibelah belakang, dicuci bersih.
Gaul sama garam & kunyit, ketepikan dahulu)
Bahan sumbat
1/2 biji kelapa parut
1 cawan cili kisar - nak pedas lebih kan cili
4 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai*
garam & serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakan
Bahan yg betanda * blend kering - sy tumbuk je
Dalam satu bekas masukan bahan yg di tumbuk tadi campurkan dgn kelapa parut, cili kisar, garam, gula gaul hingga sebati
Kemudian sumbat sambal kelapa pada badan ikan yg di belah dan sumbat juga kat bahagian yg sebelah kepala/perut padat2
Panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan.. hati2 masa tebalikkan ikan jangan sampai sambalnye tekeluar...
* Kalau ada lebihan sambal kelapa bolehlah di goreng dgn minyak yg sedikat...grg garing2 tau sdp cicah sama ikan....
No comments:
Post a Comment