Nasi ayam sekali harung katanya...
Bahan-bahan yang diperlukan:
3-4 ketul besar ayam, dibersihkan dan letak garam sikit.
1-2 sudu kulit ayam yang telah dipotong kecil.
2 cawan beras dibersihkan dan ditoskan. Kalau basmathi rendam dulu setengah jam dan toskan.
4 ulas bawang putih dihiris.
1 inci halia dihiris.
1 sudu besar minyak bijan.
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan jika ada.
1 pokok daun ketumbar jika ada.
1 pokok daun bawang jika ada.
Cara nak masak nasi ayam:
1. Panaskan minyak bijan
dan tumis kulit ayam sampai keluar minyak dan hampir garing dan
masukkan bawang putih serta halia. Tumis sebentar. Kalau nak masak dalam
periuk letrik, tutup api dan transfer bahan tumis tadi ke dalam periuk
letrik.
2. Lepas tu, masukkan beras, kacau sebati dan masukkan simpulan daun pandan jika ada. Takde tak apa. Takde siapa nak marah.
3.
Masukkan kiub pati ayam yang telah dibancuh, kacau rata dan masukkan
air mengikut kadar beras. Kalau 2 pot beras, 3 cawan air. Gitulah. Kalau
ada air rebusan ayam lagi bagus, tak perlu guna kiub dah.
4. Kacau rata dan masukkan ayam dan daun bawang serta daun ketumbar kalau ada. Masak seperti biasa.
Siap dah nasi. Mudah jer.
Untuk sos thai lagilah senang yakmat.
Tuang sos
thai yang dalam botol tu ke dalam bekas, ikutlah nak banyak mana. Lepas
tu perah limau nipis dan tambah sedikit kicap cair dalam 2 sudu kecil.
Potong cili padi dan daun ketumbar lalu masukkan dan kacau sebati.
Siap.
2 comments:
sedap nampak kejadian tu.. suka nasi ayam =D
Sy belum cuba resepi nasi ayam ni
Post a Comment