lamaaaa sangat tak makan kacang kuda yang goreng pedas ni... sebabnya kalau nak buat macam ni kena dua kali masak kan... so selalunya bila dah rebus tu terus jer la ngapnya... tak berapa rajin nak memasak untuk kali keduanya. tapi kali ni kak rose buat yang bersalut sambal pedas ni untuk dibawak pot luck masa mengaji Kahfi hari jumaat lepas... ade jugak kawan yang tanya camner nak buatnya... pada kak rose senang jer sebab info kan dihujung jari... semua resepi tanya je cik google, pasti berderet resepi keluar, pilih jer yang mana berkenan dihati kan...
so ni lah resepi yang kak rose buat pagi tu... terima kasih cik google, memudahkan cari resepi!
250g Kacang Kuda
2tangkai Daun Kari
3tangkai Cili kering –dipotong serong
*jika tak mahu pedas tak perlu letak
1sk Biji Sawi (kak rose tak letak, x de stok)
1sk Jintan Manis
1sk Jintan Pedas
3-4 ulas bawang putih -tumbuk
1sk serbuk kari
1sb Gula
Sedikit Garam
Kacang kuda hendaklah direndam sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman,
kemudian barulah direbus dengan sedikit garam. Rebus sehingga kacang
betul-betul empuk atau lembut. Dah siap rebus, toskan airnya dan
ketepikan.
Tumiskan daun kari, cili kering yang dipotong serong, biji sawi, jintan
manis dan jintan pedas. Terus dikacau agar tidak hangus. Ketepikan
sebentar dan tumiskan pula bawang putih, serbuk kunyit, serbuk cili dan
masukkan semula bahan tumis awal tadi.
Bahan bahan
250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker.
Bahan B
5 tangkai cili kering - potong menyerong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji sawi
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya.
Bahan C - dikisar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi.
2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Bahan bahan
250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker.
Bahan B
5 tangkai cili kering - potong menyerong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji sawi
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya.
Bahan C - dikisar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi.
2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Bahan bahan
250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker.
Bahan B
5 tangkai cili kering - potong menyerong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji sawi
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya.
Bahan C - dikisar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi.
2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
7 comments:
sedapnya....
Dulu kegemaran CH kacang kuda ni..
Skrg dah tak boleh mkn kekacang kak rose 😪🤤
sama la kita kak rose.
dah rebus terus ngap tak nyempat-nyempat
hahaha
Miss Normala..teringat yang jual kat pasar malam tu kan..
Yati, bertabahlah.... demi untuk kesihatan diri kan..
Norlaili, kan...
Terbaik dan sedap
Post a Comment