Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, April 11, 2019

Bubur jagung bersagu

 musim panas membahang ni dapat makan bubur yang sejuk cenggini memang best sangat... bertambah2 makan... semamngkuk kecik ni memang tak cukup lah untuk menambahkan lemak yang telah sedia ada banyak tu...tapi sendiri kena ingat lah...kena merajinkan diri berjalan laju dipagi2 hari... dan kak rose buat at least 4 kali seminggu... but most of the time memang target unachived jer.. tapi kalau gadget tu attach kat badan, setiap kali kita melangkah tu akan dikira... so roughly memang lebih dari 10k steps lah setiap hari... khennnn!!

 Buat untuk berbuka puasa nanti pun sedap gak kan.. meh tengok resepinya...

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
  • 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
  • Secubit garam
  • 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
  • 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
  • 3 sudu besar gula merah - (kak rose guna sepenuhnya gula putih)
  • 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
  • *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
  • *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan

  1. Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
  2. Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  3. Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  4. Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  5. Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
  6. Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.

No comments: