kuih seri muka pandan keeper resepi.... sejak dapat resepi ni, terus lekat dengan yang ni jer... pernah jugak try yang lain, tapi yang ni jugak yang sangat menepati citarasa tekak kami anak beranak...mungkin sbb campuran tepung tu yang jadi bertambah sedap buat kak rose lah.. kalau ada yang nak mencuba resepi ni, meh kak rose kongsikan kat sini... terima kasih pada tuan punya resepi asal, dah berkali2 mencuba tapi tetap sedap...
Lapisan Bawah:
- 1 1/2 cawan pulut
- 1 1/2 cawan santan cair (saya letak 1 cwn je..bergantung pada jenis pulut)
- sedikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak...dlm 30 minit.
- Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- **Sapu plastik dngn sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 4 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
- Cara-cara
- Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.
4 comments:
Kak Rose
resepi ini tidak ada telur di lapisan atas kah
Urmmm... mabelesnya kuih seri muka...
Anon, mmg tak de telor.
Gee, rasa pun sangat mabeles, terima kasih pada sifu masak2 yang banyak kongsi resepi dan tunjuk ajar tu...
Post a Comment