Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, August 9, 2018

Cucur nasi ikan bilis

 Bila ada nasi berlebih, kak rose buat lah cekodok cam ni, tak lah membazir nasik tu kan... lagi pun tak baik kalau membazir, so boleh lah buat untuk kudapan minum petang sambil gebang2 anak beranak...kak rose suka kalau letak bawang holland banyak2, manis gitu dan cuma blendkan kasar2.. jadi terasa masa makan tu... tak sedar, sepiring pun kejap jer abessssnya. harap muka jangan jadi macam cekodok udah le kan... πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜œπŸ˜œ

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

No comments: