Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, February 13, 2017

Sambal petai lagiiii

 
sambal ikan bilis petai as per en asben request... walaupun kak rose tak makan petai tapi buat jugaklah sambal ni. seronok tengok bila masakan kita ada yang nak makan dengan seleranya kan... so sebagai tukang masak... buatkan jer la..

Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis, goreng setengah garing
1/2 cawan petai, tak perlu buang kulit, hanya dikikis sedikit dan belah dua. (kak rose amik biji je)
10 biji cili kering, dikisar - ikut la kepedasan memasing ya...
2 ulas bawang putih, tumbuk
1/2 cawan air
2 sdb air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
1 sdk serbuk belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis)
2 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara Membuat

Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan air asam jawa dan belacan. Kacau hingga wangi.
Masukkan gula, garam, petai dan bawang besar. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan ikan bilis dan setengah cawan air dan masak sehingga mendidih dan pekat.

yang ni kak rose suka... kangkung goreng dengan udang kering. sedap.

1 comment:

Ogy said...

Sedapnya sambal petai...x jemu di makan...