Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, July 8, 2015

Iftar #20 Seadanya....

 Asalamualaikum dan selamat pagi kawan2.... semuga didalam lindungan Nya dan ceria sentiasa. semalam kat penang ni hari cuti umum Georgetown World Heritage City Day tapi en asben ade je kerja... so serupa je macam another weekdays... masak2 pun kena jugak buat untuk juadah berbuka... cookies pun sangatlah malas nak buat. dan ini lah juadah berbuka kami petang semalam... siap ada list lagi tu kan!

 buah2 kena ada.... buah pebret betik ni entah berapa hari la pulak nak kena habeskan... siap2 potong n simpan dalam fridge, nak makan tinggal potong kecik2 n hidang... buah kiwi pulak dah last kopek dah...tapi buah yg lain stok banyak lagi... makan je apa yang ade dalam stok dulu la kan, jangan membazir nk bli lagi!

 sayur cendawan goreng berempah cajun yang sedap... nak resepi leh tengok sini ya.... mekasih pada Nor Secubit Garam yang kongsikan resepi ni.

 merajin kan diri buat kuih talam tokyo...buat satu adunan tapi cuma lima ketul ni untuk kami, yang lebihnya rezki jiran2 kami.... kuih ni memang mengenyangkan, apa lagi masa bukak puasa tu memang minum air banyak2 dan makan buah dulu... tapi camner pun nak jugak ada kuih dalam hidangan... resepi kat sini.

aluk pulak kak rose buat ayam masak palembang,.... guna tiga keping whole leg, tapi makan pun sikit jer, banyak leftover... memang saja buat banyak boleh simpan untuk hidangan dilain hari pulak... senang kerja tak payah nak susah2 masak lagi... just reheat n serve. memudahkan kerja kan...gulai daging pun ada dua portion yang duk kejung dalam freezer... entah bila nak mengulang makan nya.

No comments: