Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 30, 2015

Sambal tumis ikan bilis

 Sambal tumis ikan bilis yang kak rose buat masa bulan puasa... macam2 menu terasa nak makan masa puasa tu... dan yang ni encik asben yang mintak buatkan... kalau ikiu kak rose suka yang bilis goreng garing2 tu, tapi dia nak yang ni jugak... so buat la, dan kak rose buat banyak terus, pack dalam container kecik2 dan masuk dalam freezer, sampai dah lepas raya pun boleh mengulang makan... ni kisah orang malas nak masak berkali2 kan....

kak rose ikut resepi dari kkida, cumanya kak rose tak bubuh petai tu... semata ikan bilis dan bawang saja.... meh kak rose kongsikan resepi asalnya yang ada petai dalam sambal tu...

Bahan-bahan
1 cawan ikan bilis, goreng setengah garing
1/2 cawan petai, tak perlu buang kulit, hanya dikikis sedikit dan belah dua.
10 biji cili kering, dikisar - ikut la kepedasan memasing ya...
2 ulas bawang putih, tumbuk
1/2 cawan air
2 sdb air asam jawa
1 biji bawang besar, potong bulat
1 sdk serbuk belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis)
2 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara Membuat

Tumis bahan blender hingga garing. Masukkan air asam jawa dan belacan. Kacau hingga wangi.
Masukkan gula, garam, petai dan bawang besar. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan ikan bilis dan setengah cawan air dan masak sehingga mendidih dan pekat.
Boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak.

3 comments:

aizamia3 said...

Makan dengan nasi panas boleh tambah dua pinggan tanpa sedar sebab sedap.. ;)

tun_telani said...

tun pon selalu buat lebih sambal ni.. senang bila2 terasa nk makan atau time nk cepat defrost je :)

ahdaus said...

Salam ...tumpang...kalu sesiapa nak try sambal strawberry ikan masin bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com.nyum². 100% produk bumiputera muslim TQ