Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 9, 2015

Iftar #21 hari leftover!

 Asalamulaikum dan selamat pagi.... salam 22 ramadan, sambil mengupdate sambil dengar lagu2 raya... apa la kak rose ni kan, patutnya sambil tu boleh dengar bacaan al-quran instead of dengar lagu... tak per lepas dhuha nanti kita sambung mengaji, juzuk terakhir.... semuga dapat khatamkan hari ini. Insya Allah. tapi sebelum tu nak jugak tepek juadah berbuka petang semalam yang mostly leftover.... so tak de la membazir kan.

 buah ni bukan leftover la kan... selagi tak abes kita hidang jer la dan yg ni memang laju jer makan masa bukak puasa tu.

 pulut serunding. serunding memang kak rose buat banyak dan bila2 nak guna just reheat. maka cuma kukus pulut dan kuih untuk berbuka pun dah sedia. memudahkan kerja kan.

 sira pisang ni pun memang buat untuk dua kali serving as per en asben request. just reheat n serve, manisan berbuka ready for him.

 yang ni bukan leftover.... baru masak petang semalam. sambal tumis ikan bilis yang tak goreng special request dari en asben. dan lain kali boleh gandingkan dengan pulut pulak sbb ada banyak baki lagi dan dah zasss duk dalam freezer... tapi entah bila la pulak kan..

 gulai daging pun memang kak rose buat banyak, masuk dalam 3 bekas dan betapa lah dalam freezer, kalau pening tak tau nak masak, just keluarkan sebekas n reheat....gulai ready.

sayur kangkung yang ni fresh la kan.... agaknya kalau boleh difrozenkan, maunya sayur pun boleh hidang yang leftover... he he

3 comments:

azlina hamdan said...

waduh..
kangkung itu menggamit kalbu !
peberet tuh!!!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Gulai daging.. WIN !!!

Faizah Zaini said...

mak aiii..cantik betul pulut tu.. syok pula menjengah blog akk ni hihi