Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, July 12, 2015

Iftar #24 Tepung pelita

Asalamualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua...banyak kerja nak buat tapi tak tau mana nak  mulakan dulu... asik ngadap komputer jer jadi semua kerja tak jalan....

memenuhi undangan berbuka puasa bersama kawan2, kak rose buat 60 bekas kecik2 tepung pelita sebagai buah tangan. Alhamdullilah, terima kasih pada kawan2 sebab suka dengan kuih ni. agaknya lepas ni kena tanam pokok pisang untuk daunnya kalau nak buat kuih ni..... bekas kecik cenonet ni dah naik rega jadi 15.90/100pcs.....last year masih boleh dapat pada harga sebelas hengget! salahkan gst kah atau ikut jer saranan mentri, kalau mahal jangan beli?

resepi tepung pelita yg sedap nih, mekasih Yani.

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan dan boleh simpan dalam peti sejuk jika mahu

1 comment:

Khalid Kyle said...

Sedapnya nampak, memang wajib cuba ni!
Btw, Selamat Hari Raya in advance buat tuan blog ye :)