Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, June 30, 2014

Talam skoteng derhaka!

 Asalamualaikum dan selamat berpuasa untuk semua. hari kedua kita berpuasa hari ini dan akan menjalani solat sunat tarawikh untuk kali yang ketiga, Insya Allah. awal2 puasa ni, Alhamdullilah, melimpah ruah jemaah sampai kat tangga mesjid dan harap keadaan macam ni biarlah sampai ke hujung Ramadhan nanti. dan semuga Allah memberi kan kekuatan dan kesihatan yang baik buat kita semua terutama kak rose untuk menjalani ibadah dibulan yang penuh barakah ini. Aminnnn

kuih talam ni kak rose buat untuk majlis Khafi pada minggu2 sebelum puasa tu tapi nak jugak enter frame kan kat sini...tapi kuih talam sekoteng ni kak rose dah derhakakan...sebab teringin nak mencuba tapi tak dak skoteng tu, kak rose gantikan dengan cha cha yang kaler kaler tu... tapi bila dah derhaka, ade je la kejadian yang tak berapa sempurna... macam terlembik sket la pulak. walaupun masih boleh dipotong tapi kurengggg puas ati dengan kejadiannya. nak tengok kejadian yang sangat cantik tu boleh ke blog Naz@ovenkecil. jeles kak rose tengoknya!. apa pun, terima kasih kawan2 yang sudi kongsikan resepinya, dan mintak izin kak rose nak tepek kat sini pulak... terima kasih Naz, kak rose pun buat separuh adunan jer.

TALAM SEKOTENG
RECIPE BY: Chef Asma
SOURCE: Am-flora@serojakitchen
TRIED & TESTED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

LAPISAN BAWAH:
(Adunan penuh):
50 gm sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)
(kak rose guna 50gm cha cha)

(*)
150 gm tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
1 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
150 gm gula kastor
1 tsp garam

(1/2 adunan):
25 gm sekoteng (rebus & toskan) (Naz guna 50 gm sekoteng-biar nampak banyak dalam lapisan ni)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)

(*)
75 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1/2 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
75 gm gula kastor
1/2 tsp garam

CARANYA:

  1. Bancuh semua bahan yang bertanda (*), tapis dan masak hingga naik wap. Tutup api.
  2. Masukkan sekoteng yang telah direbus tadi dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.


LAPISAN ATAS:
(Adunan penuh):
150 gm tepung gandum
300 gm gula kastor
5/3/2 biji telur
250 ml santan pekat
500 ml air
1/2 tsp garam
1 1/2 tsp perisa rose

(1/2 adunan):
75 gm tepung gandum
150 gm gula kastor
1-3 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
1/4 tsp garam
3/4 tsp perisa rose  (Naz guna 3/4 tsp esen rose dan beberapa titis pewarna pink)

CARANYA:

  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah. (Naz cakar sikit permukaan lapisan bawah tadi dengan garfu sebelum menuang adunan ini).
  3. Kukus selama 30 minit.
*Guna loyang 10"X10"X2"@3" untuk adunan penuh.
*Naz guna loyang 6"X6" untuk 1/2 adunan yang dibuat.

4 comments:

izahdaut said...

ni mcm nak buat petang kang je. hehe. kiv resepi ni. skoteng pun ada tu.. tq kak rose

Kak Rose said...

Izah, sedap gak untuk iftar nanti kan...

WanAni - One and Only said...

Salam,

saya nak tanya skoteng tu apa benda, tak pernah dengar nama ini...terima kasih

Gee® said...

Salam Ramadhan kareem Kak Rose...