Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 24, 2014

Apam perlis

 apam perlis yang dah abes dimakan.... anak makan bagai x hengat mama ngan ayah nya... ni mesti sedap kuih apam yang mamanya buat kan.... he he he kes masuk lift n tekan sendiri.... atau pun syok sendiri jer. tapi mmg sedap pun apam perlis ni pada anak mama yang balik bercuti... ialah selalu asik makan kat kedai jer, jadi bila dapat makan yang mama masak memang hantam sakan la ya. apa pun mama sangat suka bila masak ade yang nak makan... barulah bersemangat nak masak kan!

resepi apam perlis ni mudah dengan bahan yang sangat minima untuk kulitnya dan inti tu boleh diubahsuaikan ikut la anak tekak sendiri. ikut resepi dari Wendy ni dia guna inti kastad, tapi kak rose guna inti kacang merah yg ready made.... cuma sediakan kulitnya saja. meh kak rose kongsikan resepi mudah dari Wendy ni... kalau nak tengok resepi inti kastad g lah kat blog Wendy tu ya....

Batter
150gm all purpose flour (9% protein)
250ml water (or pandan juice)
Small drop of yellow food colouring
1 tsp Eno fruit salt

1. Mix flour, water and colouring together until a smooth batter forms. Add in Eno, stir it (it will fizzle) and leave it for 15 minutes.
2. Heat a frying pan on medium low heat, put in 2 drops of oil and wipe around with tissue.
3. Put in 1 Chinese soup spoon of batter and fry until the surface is fully set.
4. Remove the pancake onto plate and fry another piece of pancake.
5. While waiting for each piece of pancake to cook, fill the pancakes with 1 heaped tsp of custard and fold into half. Gently press to seal the sides. (do this before it totally cools down) (kak rose tekan guna garfu)

2 comments:

zana fahmi said...

Salaam kakrose.....mcm kuih dadar tambah eno je man...nak cuba la. Puasa nak dkt confirm cari resipi simple.

Kak Rose said...

Zana, betul tu... kak rose pun x perasan, cam lempeng jer!