Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, June 27, 2014

Kuih pebret sepanjang masa...

kuih yang sangat simple ni mmg jadi pebret sepanjang masa.... dan resepi ni jugak yang kak rose guna berkali2.... dah try yang lain2, tp macam x brapa nak menepati tekak jawa ni.... kaswi nyonya, kaswi pandan, kaswi labu tapi yang ni jugak yang sangat sedap ditekak kak rose ni... suka yang lembut goyang2 gitu dan gula merah tu mmg memberi kelainan pada kuih kaswi ni....sepiring cam ni pun boleh habis ngadap sorang2... pelahap sungguh kan! agak2 kalau buat kuih untuk bukak posa laku x?...yang ni kak rose buat separuh adunan, maklumlah untuk dua molot jer!.

resepinya...

Bahan2

2 caw tepung gandum
1 caw tepung ubi
3/4 caw gula
1 caw gula merah
sedikit garam,
air kapur
5 caw air

cara

masak gula merah dan putih dengan sedikit air (part of 5 caw tadi), sejukkan.
satukan semua tepung, masukkan sedikit garam, air kapur, air gula dan juga baki air tadi... kalau suka boleh bubuh sedikit kicap manis (untuk lebih hitam) kacau sebati dan tapiskan. kukuskan lebih kurang 45 minit dah siap....
salut dengan kelapa putih yang d campur sedikit garam...

2 comments:

DYatie said...

Br td pot luck kt ofis ad officemate bw ni. Heeee. Tp yt x brp minat.

adda syuhada said...

sedapnya...