Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, June 23, 2014

Ayam kandar

 ayam kandar yang dimasak dalam kuali.... x de nya nak kandar bagai kan!!!! masak untuk lunch hari sabtu lagi, walaupun dah habis nak jugak tepek kat sini... kalau ade sesapa nak mencuba masak lauk untuk lunch hari ni....sekarang semua information dihujung jari, nak makan ala2 nasi kandar x yah nak g kedai mamak dah, kita boleh sediakan sendiri jer... jom tengok resepinya yang kak rose kopi dari hana... sedap hingga menjilat jari tau!

Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • Kulit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa
  • air
  • (kak rose tambah 1tsb cili blend)

Cara-cara
  1. Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.

4 comments:

azwa said...

nyum!! sedap dan menyelerakan!!

Bicara Kak Noor said...

walaupun tkyah kandar tapi tetap menyelerakan lah kak rose cayang

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap tengok tu kak rose.. kalau nak berkandar tu yg datang mood M tu :)

Anonymous said...

Hi,

Good day. I came across your blog while I’m blog surfing and I found your wonderful blog. Are you interested to earn extra income? If yes, please reply to my email adel@exabytes.com


I am looking forward to hear from you. Thank you.