Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 20, 2014

kerabu mangga + bite size ayam

 semalam punya lah gigih g kekedai semata2 nak cari mangga ni.... right after morning brisk walk terus je sambung kekedai pulak. terasa sangat nak makan kerabu mangga + bite size chicken fillet yang di goreng rangup ni. pernah makan masa kat one of restaurant kat thailand ari tu....sedap sampai teringat2 jer!

sayang mangga yang kak rose bli ni kurang elok, luar nampak ok jer bila sagat banyak sangat yang buruk didalamnya... dah le bli 2 buji jer, tu pun dah tiga hengget, tp rosak buruk lak....nasib baik dapat jugak nak lepas kempunan nak buat kerabu ni... resepi kerabu mangga dan ayam goreng dari sini...

2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped (kak rose x de... so x letak)
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :) 1 sudu besar gula ~ k.nor tambah
kacan goreng untuk tabur---> ni kak rose tambah

Cara: 
gaul semua n kerabu is ready 

 untuk ayam pulak....kak rose ikut resepi yg sama minus the oat....goreng rangup n gaulkan dengan kerabu tadi.... kena cepat2 serve untuk menikmati kerangupan bite size ayam tu! sedap meratah cam tu jer!

2 comments:

Bbwana adienia said...

terliurnya tengok kerabu tu..em, sedapnya..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terliir sudah kak rose. saya pun pernah mkn Di restoran Thai Di langkawi... Memang sedap.. tq share resepi ;)