Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, March 23, 2014

Gulai ikan masin + nenas

 gulai untuk lunch hari jumaat lepas.... nenas yang bawak balik dari kampung, memang fresh n manis sangat, maklumlah fresh from the kebun...gulai style nisemilan yang x guna bawang segala, tp mmg sedap apa lagi ade ikan kurau masin dalam tu. pebret, sampai bertambah2 makan dan digandingkan dengan ikan siakap goreng bodo2...laju jer menyuap!

  resepi dari Myresipi oleh ilham.noor.184. mekasih ya.

Bahan-bahan

  • 1 biji nanas
  • 3 keping isi kurau masin
  • segenggam cili padi (ikut kepedasan memasing la ya...)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 kg santan @ 1 1/2 biji kelapa
  • garam secukup rasa. 
  • 2 batang serai (kak rose tambah)

Cara-cara

  1. Nenas dikupas kulit, dibuang mata dan dipotong kecil.
  2. Isi kurau masin direndam lbh krg 10 mnt dlm air garam (petua utk mengurangkan masin ikan tsebut). Kemudian, potong kecil.
  3. Kunyit ditumbuk lumat bersama cili padi.
  4. Masukkan bahan yg ditumbuk bsama nenas ke dlm periuk, hidupkan api.
  5. Apabila air nenas hampir kering, masukkan santan. Boleh tambah air jika santan terlalu pekat.
  6. Apabila kuah mula menggelegak, kacau selalu untuk mengelakkan pecah minyak.
  7. Masukkan garam secukup rasa. Sedap dimakan dengan nasi panas.

2 comments:

adda syuhada said...

sedapnyerr..

Bicara Kak Noor said...

lama dah tak buat esuk lusa mesti nak tiru jugak sbb dah ada ikan masin heee mesti lajak makan nasi ni