Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, March 8, 2014

Baked potatoes

 Baked potatoes yang kak rose buat untuk dinner petang semalam....mulanya nampak kat fb Noor, sangatlah tergodanya jiwa dan raga kak rose ni.... rasanya kalau dekat memang tak malu nak ngendeng jer! so mintaklah resepi, maklumlah kalau x de resepi mmg x terpikir lah nak buat cenggini...so bila dah ade kat blog, teruslah menggodeknya wpun dengan bahan apa yang ade jer!

 mekasih Noor, sudi kongsikan resepi ni...tapi tengok sajalah kak rose menderhakakan resepinya.... he he he...tu la kalau rasa nak makan, x sabaq2 nak adekan semua bahan, belasah jer kan Noor..

RESEPI BAKED POTATOES

BAHAN NYA
6 biji kentang yang besar (kak rose guna russet potatoes)
3 keping burger ayam goreng
1/2 cawan cheese mozarella (kak rose guna cheddar cheese... itu je yg ade hu hu hu)
sedikit cili flakes *optional
1/2 biji bawang besar dadu kecil

secukupnya brokoli *nak letak sayur lain pun ok
sedikit planta

garam dan sedikit gula


CARA NYA
1.  Cuci bersih kentang bersama kulit nya dan rebus setengah masak, tos kan.
2.  Celurkan brokoli dan tos kan.
3.  Belah kentang yang di rebus, keluarkan isi nya dan ketepikan.
4.  Tumiskan bawang besar bersama planta sehingga kekuningan.
5.  Masukan burger ayam yang telah di hiris kecil bersama cili flakes, garam dan gula.
6.  Kacau sebati, tambahkan brokoli dan sedikit cheese.
7.  Masukan bahan inti dalam kentang, tambahkan dengan cheese, lebihkan cheese lagi sedap.
8.  Bakar selama 15 minit dengan kepanasan 150'C sehingga cheese cair.
russet potatoes yang kak rose guna ni gumuks beso2.... makan satu portion ni pun dah kenyang. mmg sedap dan mengenyangkan...x rugi mencubanya. mekasih sekali lagi ya Noor.

4 comments:

Bicara Kak Noor said...

ni lah murid yang paling rajin sekali ni Kak Rose kan heee berapa minit bagi resepi dah pun menjadi, walaupun guna apa yg adoo kan kita yg nak makan sukahti lah tkyah ikut resepi sngt hahah

Alia Laila said...

Assalamualaikum :)

Aaaa saya suka sangat makan baked potatoes ni. Kalau buat chicken chop, side dish mesti kena ada baked potatoes. Emm dap dap ! :D

Kak Rose said...

Noor, murid yg suka belasah apa je yang ado!... ha ha ha kita yg buat dia kan, suka ati je nak ejas2!

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Alia Laila, something different from the normal baked potatoes kan.