Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, March 21, 2014

Cucur bom manis


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng.  (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

5 comments:

iEnA aRiSsA said...

Nmpak sedap...boleh try buat nnti...t.ksh utk resepi...😄

iEnA aRiSsA said...

Saya da try buat....menjadi & sgt lembut cucur ni..ank2 pun suka...👍👍

Norhana said...

As salam saya mitak izin nak ikut resepi ni t.kasih..

Norhana said...

As salam saya mitak izin nak ikut resepi ni t.kasih..

Norlina Khamis said...

As salam.mohon share resepi ya. tq