Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, August 31, 2010

Puding karamel tanpa telor

salam dan selamat menyambut hari merdeka semua..... kemana kawan2 semua dicuti hari merdeka ni?.... tentunya ramai yang g shopping raya kan.... td kak rose g jugak.... mak ai ramainya manusia bershopping.... sesak dimana2.... ok berbalik pada juadah berbuka petang ni kak rose mencuba resepi puding ni.... tak pernah lak buat puding ni yang tanpa telor, jadi x tau lagi rasa camner.... harap2 memenuhi selera lah.... disebabkan satu adunan tu punyalah banyak jadi merasalah jiran2 kak rose.... harap2 ema, ayu n kak pah suker dengan rasa puding ni.... resepinya kak rose amik dari Myr oleh firasyira... tima kasih ya fira kak rose nak share resepinya kat sini..... tengok respon kat Myr tu tentunya sedap sangat puding ni.... meh kita tengok resepinya.

Bahan-bahan ( 10 orang )

  • A) 2 senduk gula (senduk nasi)
  • B) 1 bungkus agar-agar serbuk (resepi ni guna 7gm je)
  • 4 cawan air
  • 2 1/2 senduk gula
  • C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu vanilla
  • (Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara

  1. hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
  2. Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
  3. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).

x menyerlah kalernya sbb karamel yang golden saja warnanya.

3 comments:

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

ain said...

salam kak rose...lamanya sy tak buat karamel. nak buat, x de sape yg mkn, ank yg tua je suka karamel ni.

psst...cun tat bunga akak!

Kak Rose said...

ain, kak rose pun x berapa dengan karamel ni... tp ni request dari hb jadi buat jugak lah... but this one turn out nice n x de hanyir telor tu...worth trying.