salam semua..... kejap je dah malam kan.... dan untuk petang tadi kak rose buat lepat pisang ni.... dah abes dah stok .... esok x de lah lagi menu pisang..... resepi nya kak rose amik kat rumah ummi kuantan tu, tima kasih ya...dan kak rose mintak izin nak kopipes kat sini....
- 8 biji pisang emas/berangan
- 1/3 cawan gula pasir
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)
- sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
- daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)
Cara-Cara:-
- Panaskan periuk kukusan.
- Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
- Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
- Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
- Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.
No comments:
Post a Comment