Bahan1 biji peria kambas
1 mangkuk kecil udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk 1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-Belah
peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air
bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan.
Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.Dalam kuali, panaskan 2
camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos
tiram dan udang, kacau dan tuang air.Bila mendidih, masukkan
peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3
minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah
sedikit la
No comments:
Post a Comment