Bubur Krong krang
Bahan:
1 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan air panas mendidih
kuantiti di atas ditambah sehingga adunan jadi kenyal dan boleh ditekan pada acuan.
Cara:
Masukkan tepung dalam mangkuk menguli.
Masukkan air panas mendidih, kacau sebati. Adunan akan melekat2. Tambahkan air atau tepung ubi hingga mendapat adunan yang kenyal.
Potong kecil adunan untuk ditekan menggunakan acuan kuih siput.
Bila habis diterap, rebus dalam air panas.
Toskan bila sudah terapung dan masuk dalam air sejuk.
Sedia untuk digunakan.
Bahan Kuah: (Untuk 2 adunan Krong Krang)
5 cawan santan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan yang telah digoreng tanpa minyak (optional)
1 cawan isi kelapa muda (optional) - tak de, so togel jer krong krang versi malas niCara:
Masukkan santan bersama gula dan garam.
Kacau hingga sekali mendidih sahaja. Sehingga gula telah larut.
Masukkan isi kelapa.
Masukkan Krong Krang.
Tabur bijan. Siap..
No comments:
Post a Comment