Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 25, 2020

Kuey teow goreng pulak...

 Selamat ber pkpp/pkpb hari yang ke 223 dan semuga pandemic ini cepat berakhir... Aamiin

dan bila ada tukang makan kat rumah, makanya tukang masak pun sentiasa kena rajin nak sediakan juadah untuk dinikmati bersama2... walaupun kekadang2 tu buntu nak masak apa, tapi akan sentiasa ada je menu yang terhidang dimeja. yang pastinya nak buat yang mudah dan cepat jer dapat makan.. jom kita goreng kuey teow pulak.. kak rose kurangkan bahan2 untuk masak sebungkus jer untuk kami berdua. resepi ni untuk panduan, so pepandai nak adjust lah ya.

Bahan-bahan:
3 bungkus kuey teow 
7 ulas bawang putih - tumbuk kasar.
1 sudu besar cili kering kisar
Udang secukupnya
1 mangkuk taugeh
1 ikat daun kucai
3 biji telor
Garam

Bahan sos:
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap mee
2-3 sudu besar kicap manis


Cara cara:
 
Kuey teow dicuci dan asingkan satu persatu lapis supaya ianya senang dikacau rata. 
Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih sehingga wangi. 
Kemudian masukkan cili kisar. 

Tumis dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak 

Tuang sedikit air dan biarkan sehingga masak dan terbit minyak bagi memastikan cili benar benar garing. 

 Masukkan udang dan kacau rata. Kemudian masukkan semua bahan-bahan sos dan kicap. Kacau rata dan sesuaikan rasa

Kemudian masukkan kuey teow dan gaul rata. Ketepikan sedikit kuey teow, tuang telur dan biarkan sehingga sedikit mengeras, baru dikacau supaya telur berketul kasar. Kacau kuey teow dengan telur. 

Akhir sekali, masukkan daun kucai dan taugeh. Kacau rata. Boleh tambah kicap jika mahu warna yang lebih gelap
Kacau sehingga sebati semua. Kalau tak gelap boleh masukkan lagi kicap manis

 

2 comments:

#JMBELOG said...

sedanya

Cik TK said...

Hehe dalam resepi ni pakai 3 bungkus. Ngam dah untuk kami bertujuh...