Asalamualaikum dan salam jumaat, penghulu segala hari...
dengan kes baharu yang sangat tinggi, lebih baiklah kita berhati2 dalam segala hal terutama dalam penjagaan dan mengikuti sop seperti yang diarahkan... lebih baik tinggal dirumah kalau tiada apa yang sangat perlu dilakukan di luar.. #kitabelummenang #kitajagakita. semuga kita semua dilindungi dan dijauhkan dari pendemik ini... Aamiin
jom kak rose kongsikan resepi kuih cara berlauk ni...
Bahan untuk Inti
200g daging cincang
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
sedikit minyak untuk masak
sedikit daun bawang dan daun sup dipotong halus
sedikit garam dan gula
Bahan untuk batter :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur
Cara-cara membuat kuih cara berlauk:
1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, tumis bawangputih yang ditumbuk,
masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan daging dan gaul
sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang dan garam. gaul sebati. masak hingga kering kuahnya.
4. panaskan acuan kuih cara di atas dapur, sapukan minyak pada acuan,
masukkan batter kuih cara. kemudian masukkan inti kedalam batter kuih
cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. biarkan 7-8 minit atau sehingga kuih masak.
No comments:
Post a Comment