Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, October 23, 2020

Asam pedas ikan kerisi


 Bahan2 
 
Ikan kerisi  ( ikan lain pun boleh )
Halia besar ibu jari*
Bawang merah 2 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Serai 2 batang*
Belacan sebesar ibu jari*
Kunyit hidup sebesar ibu jari*
Cili kering kisar asing
Air asam jawa
 
Kisar bahan bertanda * dan tumis sampai garing dan pecah minyak..masukkan cili kering..
tumis lagi sampai garing.. 
masukkan air asam jawa, garam & perisa jika suka.. 
biarkan mendidih 
Dan masukkan ikan.. masukkan daun kesum ,bunga kantan & terung.. 
masak seketika dan hidangkan bersama nasi panas

 

2 comments:

#JMBELOG said...

sedap makan dengan nasi putih kan

Kak Rose said...

hihi... boleh bertambah nasik nih!