Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, October 20, 2020

Bubur nasi

 Buat lagi dan lagi dan lagi....

permintaan tukang makan yang demam dan nak makan bubur... dan tukang masak pun suka jer nak tumpang sekaki kalau masak bubur nasi a la mc d ni. sedap dan nak masak pun mudah... just jerang nasi hingga lembut dan masukkan halia dan kiub ayam...siapkan lah bahan dayang pengiring, siap dah la... jom tengok resepi bubur nasi ni..

Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah/cili kicap
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2
  • kacan tanah goreng 
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng

  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.

 

 

2 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sedap jugak layan bubur nasi lagilah kalau ada kangkung goreng belacan, hehehe

Syazni Rahim said...

sedapnya, thank you sis bagi idea, weekend ni nak buat lah :)