bbq sos yang kak rose buat untuk event family day kat kampung pada hari sabtu lepas. memang happening bila dapat berkumpul reramai adik beradik, harap dapat kekalkan tradisi macam ni yang kami semua buat sejak arwah mak dan bapak ade bersama kami lagi.... dan ini kali pertama kami berkumpul tanpa kedua mereka.. Al-Fatihah untuk arwah. semuga mereka tenang disana dengan doa dari kami semua.
dan sos ni kak rose buat awal2 dan frozenkan untuk bawak balik kampung.. jom tengok resepinya yang kak rose gandakan hingga lima kali dari bahan diatas..
Sauce Gravy
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging
Cara penyediannya
1- Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2- Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3- Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4- Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar.
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5- Kacau
sebati. Tutup api, blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam
periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih,
tutup api dan tuang atas meatball. yummy!banner yang disediakan untuk family day kami... kali ni kami serahkan pada generasi kedua untuk uruskan semuanya... kami mak2 dan pak2 ni sediakan ongkosnya jer. bagi lak chan untuk rehat2 jer kan.. dan sos yang ak rose buat tu untuk dipping menu kat bawah ni... macam2 ade, pilih jer yang mana berkenan dihati..
ayam fillet gorerng celup double tepung...
chicken wing grilled... marinated with special sauces by mak win. sedap sangat!
the balls... sotong, ketam dan juga fish balls..
6kg grilled udang... laku keras. tuan tanah like the most!
frankfurters dan sotong grilled... pun sekejap jer dah tinggal bekas kosong!
jagung rebus yang sweet... yang bakar tak sempat nak enter frame pulak!
kambing golek dengan black pepper sauces yang dibawa sendiri oleh caterer yang sediakan menu ni...
datang bersama potato wedges dan coleslaw yang sedap
baguette dipatnerkan dengan sup tulang...
20kg of tulang untuk sup ni...
apalah johor kalau tak de otak otak ni kan...
nasi goreng cina pun ada... free flow orange juice drink, cream puff, brownis, kuih koci, kuih peneram, 2 tong beso puding koktail, are mineral dan bermacam tid bits yang tak habis2... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan cuaca yang baik sepanjang hari.
2 comments:
Tengok, terus lapar...
PH.. kalau ramai2 macam ni memang memanjang lapo jer!
Post a Comment