keluarkan isi sumi dan masuk dalam bekas kecik2 cam ni... comel kan..
Bahan-Bahan;
- 1/2 Pack Agar-Agar Bertali
- 1/2 Tin Susu Cair
- 1000 ml Air
- 5 Sudu Gula (Membukit)
- Sumi Jelly
tak cukup bekas kecik2, terus tuang dalam mangkuk pun boleh!
Cara-Cara;
1. Masak 500ml air bersama agar-agar sehingga mendidih dan hancur semua
2. Masukkan susu dan gula, kacau sebati dan masak hingga mendidih, kemudian tutup api.
3. Masukkan baki air 500ml, kacau sebati dan biarkan dahulu dalam periuk.
4. Masukkan sumi jelly kedalam loyang atau bekas mini yang disukai.
5. Tuang agar-agar susu kedalam loyang atau bekas mini tadi.
6. Bila dah sejuk simpan dalam fridge sebelum dimakan.
sedap dinikmati masa sejuk2... yummy!
5 comments:
kita buat tak jadi.. habih hancur lebur sumi nya walau dah di biar suam dulu agar2 yg di masak mula tadi.. nak kena cuba lagi sekali dengan sumi dari jenama lain pula lah lepas ni
Dah lama tak buat ni, sebelum ni buat ice cream sumi jelly.. agar-agar jelly menarik perhatianlah.. ;)
Kuazue, kak rose ni first time buat, Alhamdulillah x lebur sumi tu.
aizamia, cantik dan sedap pulak tu.. lagi pulak dapat makan bile baru kuor dari fridge. memang nyaman sekali!
Mcm mana nak bagi tak lebur?
Post a Comment