Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 8, 2018

Kuih bom yang sedappp

 sesekali merajinkan diri buat kuih bom... sebenarnya teringin sangat nak makan, bila tak rajin tu beli jer.. tapi sangat tidak menepati citarasa dengan kulit yang sangat nipis dan keras liat... betul2 macam bom dah! so kalau nak yang menepati rasa tekak sendiri, kena lah buat sendiri kan... baru puas makan... kulit yang lembut sbb campurang tepung pulut dan potato tu, inti yang lembut guna kelapa putih yang muda... buat satu adunan ni sekali ngadap jer buat kami berdua... pelahap atau lepas geram nih? atau dah kena sampuk dek jin lapo?... cehhhh! mintak dijauhkan lah.

 meh la kak rose kongsikan resepi dari AlongRoz ni... tak rugi mencubanya..

INGREDIENTS:
  • 80g Sweet Potato - steamed & mashed
  • 120g Glutinous Rice Flour
  • 20g Plain Flour
  • 35g Castor Sugar
  • A pinch Salt
  • 100ml Water
  • Sesame Seeds - for rolling
  • Coconut/Bean Filling
METHOD:
  • Mix all ingredients to form a soft dough.
  • Divide into 12 balls.
  • Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
  • Roll onto sesame seeds.
  • Deep fry until golden.
  • Enjoy!
yang ni sebelum kejadian mandi minyak dalam kuali...

2 comments:

Warisan Petani said...

Nampak sedap.

Norlaili A Wahab said...

takpe. lepas geram sempena Hari Wanita Sedunia hari ni hehehe :)