Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 4, 2015

Kek pisang marble cokelat

 bila ade pisang yang dah over ripe mula la pikirkan nak wat apa kan... asik cekodok jer, tak pe kali ni kita buat kek pisang marble lak... boleh jugak bawak makan2 sambil gebang2 petang hari dengan kawan2 kat sini....

 dan ini lah kejadian kek pisang marble cokelat yang sangat moist, lembut sangat, kata kawan2.. resepi kak rose copy dari blog hana yang dah lama menyepi. bz kot cikgu ni. mekasih ya..

Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
  • 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
  • 3 biji telor (kak rose guna dua biji gred A)
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
  • 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes


Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
  • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
  • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
kak rose simpan 1/4 bahagian dan selebihnya bawak g makan sambil gebang gebang kat taman depan rumah dengan kawan dan anak2 kat sini... sekejap jer habis.... suka tengok budak2 ni makan kek yang fresh from the oven.... Alhamdullilah, ade yang tolong habiskan... untuk kak rose yang dua ketul tu pun, next morning baru dapat abeskan yang satu potong lagi...

3 comments:

Nooriah Abdullah said...

rajin nya rakrose, macam nak minta ja sekping kek ni
telan ayaq lioq saja lah

Kak Rose said...

Dah abes nor, bahi kat anak2 kawan makan petang2...

Toko Herbal Terpercaya said...

Salam Ziarah dari Indonesia..