Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 29, 2015

Kuih Vadai

 Asalamualaikum dan selamat pagi selasa.... muga ceria sepanjang hari sebab dah berkurang jerebu kat penang ni.... mungkin sebab banyak hujan dan harap2 tak lah berulang lagi kabus jerebu tu... boleh la melayan kuih vadai ni dengan amannya.... ni pasal semalam nampak tayangan amal dari blog CMG, maka mata dan tekak pun paksa diri merajinkan untuk membuatnya...

 pas rendam about 2 hours, blend guna dried blender n campur segala bahan.... tapi nak bentukkan macam the real vadai tu memang sangat tak pandai... memang amik masa nak membentuknya. tapi puas ati jugak dengan kejadiannya yang cam ni pun kan... resepi kak rose copy dari fotopages rinnchan, kak rose suka dengan resepi ni sbb ade bubuh jintan manis dalam tu... dan bertambah sedap bila kak rose makan cicah dengan sambal kicap jawa! ada sapa2 nak cuba macam kak rose?

meh kak rose kongsikan resepinya kat sini ... mekasih ya.

bahan2:

250gm kacang dhal
2 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai daun kari, racik halus
1/2 lagu bawang besar, diracik (kak rose buh sebiji)
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam/secukup rasa minyak untuk menggoreng

cara:

rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam (kak rose rendam 2 jam jer)
toskan hingga kering
kisar kacang dhal hingga halus, tidak mengapa jika masih ada sedikit kacang yang x hancur (kak rose guna blend yg kering tu)satukan semua bahan dalam bekas dan gaul rata
leperkan atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yg telah disapu dengan sedikit minyak untuk mengelakkan dari melekat
susun atas dulag yg disapu sedikit minyak
goreng atas api yg sederhana besar hingga kekuningan n garing. 

No comments: