Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 22, 2015

Asam pedas ayam

 lauk asam pedas ayam yang kak rose masak pada hari jumaat, tapi nak jugak tepek kat sini.... biar pun dah abes jadi baja... tak pe la kan... sendiri masak, sendiri buat tayangan amal dan sendiri makan.... asalkan jangan cuba2 nak cilok gambar orang lain sudah la... biar pun tak lawo, tapi tu la hasil dari kerja tangan kita sendiri kan...kalau tengok kat fb sekaramg ni gambar2 masakan kita dikongsikan tapi dengan resepi yang lain dan tak de nak credit to the photo owner! kejisssss kan... nak dapatkan banyak like dengan jalan mudah!

nak buat camner kan... asalkan jangan kita pulak terikut2 dengan cara tu udah ler... meh nak kongsikan resepi ayam masak asam pedas ni... mekasih pada yang kongsikan resepinya ya... mintak halal nak kopikan kat sini. tapi terlupa pulak nak masukkan potongan tomato dalam tu. adussss!

Bahan Kisar

  • 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
  • 1 labu bawang besar
  • 4 bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit belacan (kak rose x bubuh yg ni)
  • 1 sudu besar lada hitam-tumbuk halus
  • 1 ekor ayam- di potong, bersihkan dan di toskan
  • segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawan air
  • 1 sudu besar halba
  • 1 batang serai - diketuk
  • daun kesum - ikut suka banyaknya
  • 1 btng bunga kantan-saya tambah (kak rose x de!)
  • 1 biji tomato - di belah empat
  • 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
  • garam dan sedikit gula
  • minyak untuk menumis
Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
  2. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
  3. Masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula dan garam secukup rasa . * masam, pekat atau cair kuahnya ikut selera masing2*
  4. Siap untuk di hidang dan dimakan

4 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Asam pedas ayam ni memang feberet sy Kak Rose. Kalau masak ni, memang kena masak nasi lebih sebab satu family suka.. hihi.

p/s saya memang cukup2 tak berkenan dgn budaya kongsi gambar dan resepi orang lain kat fb dgn tujuan nak dapatkan byk like & shares. Memang keji giler!

Amie said...

Adeeedeeehhh... asam pedas memang menggamit selera! Dalam seminggu kalau tak ada asam pedas, lain dah rasanya he he heee.

BaTiK_PiNk said...

Kak Rose....Yani tak pernah masak asam pedas ayam...arwah mak ajar asam pedas ikan jenak je masa arwah hidup dulu...Yani teruja nak belajar madak asam pedas ayam ni....minta izin salin resepi ye?

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini