Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, May 26, 2015

Grilled salmon

 lama dah tak makan ikan ni.... sesekali nak jugak merasa ikan salmon, tapi kena berhati2 bila memasaknya kerana ikan ni sangat lah fishy baunya... so kenalah basuh betul2, perap dan basuh dengan air asam untuk hilangkan bau tu... baru lah sedap bila menikmati tanpa bau fishy tu kan... tapi kak rose ni mana nak cukup kalau makan ikan saja, so gandingkan dengan apa yang ada dalam fridge... bende goreng dengan telo pucat pun boleh jadi pelakun tambahan untuk grilled salmon ni... kita yang buat dia, suka suki la apa nak gandingkan!

resepi nya kak rose cnp dari blog E-na, mekasih ya. 

GRILLED SALMON Bahan-bahannya :
  • Ikan Salmon'
  • air asam jawa
  • Serbuk Lada Hitam
  • garam
  • Oregano, basil, parsley (kak rose guna dried oregano jer..)
  • Sedikit butter.

Cara Membuatnya :
  1. Ikan Salmon di cuci dengan air asam jawa. Kemudian bilas bersih dan toskan.
  2. Perap ikan selama lebih kurang 1 jam dengan garam, serbuk lada hitam dan herbs ( salah satu atau campur semua pun ok juga).
  3. Sapukan sedikit butter di atas ikan sebelum di bakar.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 220 degree (bergantung pada jenis oven masing masing) selama 25 minit atau sehingga masak. (kak rose bakar atas non-stick koli jer!)