Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, May 31, 2015

Kuih kaswi

 salam hujung minggu buat kawan2 semua... ramai yang amik kesempatan bawak keluarga bercuti2 sementelah anak2 pun cuti sekolah kan.... kak rose yang tak de anak yang masih besekolah ni x de la nak gaduh2 nak bercuti... dah hari2 pun cuti kan.... tapi tak de g mana2 pun, cuma dapo jer tak cuti... walaupun cuma masak air n bakar roti, tetap jugak kena g dapo kan. itulah menu kak rose disiang hari sbb malas sangat nak masak...petang2 baru buat something untuk minum petang aka dinner sekali! dan jom tengok resepi kuih kaswi sedap nih!


resepinya...

Bahan2

2 caw tepung gandum
1 caw tepung ubi
3/4 caw gula
1 caw gula merah
sedikit garam,
air kapur
5 caw air

cara

masak gula merah dan putih dengan sedikit air (part of 5 caw tadi), sejukkan.
satukan semua tepung, masukkan sedikit garam, air kapur, air gula dan juga baki air tadi... kalau suka boleh bubuh sedikit kicap manis (untuk lebih hitam) kacau sebati dan tapiskan. kukuskan lebih kurang 45 minit dah siap....
salut dengan kelapa putih yang d campur sedikit garam...

## batter tu selalunya kak rose kacau dulu atas api sekejap barulah kukuskan##

1 comment:

Ummu Aflah said...

Sesiapa yang suka memasak TRY
http://amazing-tm5.blogspot.com/
pasti terbaik