so petang semalam merajinkan diri buat buah melaka ni... buat pun ciput jer takat untuk makan berdua, secawan tepung pulut pun dah banyak... ya lah kalau banyak2 nanti tak terabes jadi membazir je kan... dah la barang semua mahal, jadi kena la pandai berjimat cermat. buat kuih sendiri ni pun dah kira berjimat la kan! resepinya...
Bahan2
(dalam 20 biji)
- 1 cawan tepung pulut
- 1/4 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan air daun pandan (daun pandan dikisar halus dengan air)
- 1/3 cawan air dengan 2 titik pewarna hijau
- 1/2 cawan kelapa parut digaul dengan 1/2 sudu teh garam
- 1/2 keping gula melaka/kabung (dipotong kecil-kecil)
Caranya
1. Di
dalam besen saiz sederhana, gaulkan tepung pulut, tepung gandum, air daun
pandan dan air warna sehingga mesra sebati dan tak melekat dijari.
2. Sediakan periuk berisi
air, untuk proses masak buah melaka.
3.
Sementara
menunggu air mula mendidih, canaikan adunan sebesar duit 20 sen dan masukkan
gula melaka yang dipotong kecil, siapkan dalam 4-5 biji.
4. Air dah pun mendidih dan
masukkan buah melaka, kalau dah masak ia akan timbul.
5.
Setelah
itu angkat dan toskan.
6. Pindahkan
kedalam dulang berisi kelapa parut untuk dioleskan.
7.
Okay,
dah siap, maka bolehlah dihidangkan untuk minum petang atau bila2 rasa teringin
nak makan buah melaka. Selamat mencuba
3 comments:
Singgah sini..
Jika sudi follow saya ye..tq
http://teratakcassia.blogspot.com/
Kalau Sham la kak.. sebiji capai.. sebiji hilang.. lps tu meletup dlm mulut..
Aduhaiii.. nikmatnya..
lamanya tak makan kuih buah melaka ni..kalau beli kecik2 jer & mahal lak tuh..
Post a Comment