Bahan-bahan
- 100 g daging cincang (kak rose guna dua keping boneless dada ayam dan kisar)
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup (kak rose guna batang celery)
- minyak
- 1 sudu kecil garam
- kulit popia
- 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan ayam cincang.
- apabila ayam masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak
No comments:
Post a Comment