- 3 kepin ayam wholeleg, rebus (air nya untuk buat sup dan untuk masak nasik jugak)
- 3 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 1 inci halia - parut
- 2 ulas bawang putih - parut
- blackpepper - optional
- bleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangi
- 3 cawan beras basmathi- rendam 30 minit dan toskan
- 31/2 air rebusan ayam - bergantung jenis beras
- Rempah tumis (kayu manis,bunga lawang, cengkih, pelaga..)
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 1 inci halia - ketuk
- 1 sudu serbuk pati ayam knorr
- 1 helai daun pandan simpul
- 1 batang serai ketuk (kak rose x letak)
- 2 sudu besar butter
- garam
- 3-4 batang lada merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri (kak rose guna cherry tomato)
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos chili
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu besar gula
untuk sos kicap
- 3 sudu besar kicap
- 1 sudu kecil madu
- 2 sudu besar air rebusan ayam ( kak rose buh lebih air rebusan tu )
Campurkan semua. ketepikan.
untuk sup
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong
- 1 sk serbuk@kiub pati ayam
- 1 batang saderi - potong
- 2 inci halia - ketuk
- Air secukupnyer
- garam
- daun bawang dan bawang goreng
Alhamdulillah, pkp yang membuatkan tukang masak terajin sket... sebabnya nak makan dan tukang makan pun ada dirumah... dapatlah menikmati sama2 nasi ayam butter yang sedap nih. nampak macam berjela resepinya tapi bila dah buat sekejap jer dah siap.
No comments:
Post a Comment