Bahan-Bahan
½ kg daging batang pinang (kak rose guna daging yg biasa jer)
2 batang serai
20 biji cili padi (kak rose bubuh sikit jer... ikut le kepedasan memasing ya!)
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup
2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit (tak bubuh lak!!!)
sedikit garam
½ cawan air
sekeping asam
Cara-Cara
1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus. (kak rose tumbuk je, lagi sedap tau)
2.
Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah
dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah
sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah empuk masukkan santan
cair dan air tadi dan juga asam keping. Kemudian maskukan ubi kentang dan daun kunyit.
4. Apabila ubi kentang telah empuk, masukkan santan pekat dan garam.Tutup api.
Cadangan Hidangan:
Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.
4 comments:
lauk fav sy ni, Kak Rose
sama la kita SK, lagi2 kalau ada ikan masin tu... mmg bertambah2 nasik!
lauk fav saya dua2 ni ;)
Syaz Rahim, ramai yang suka mlcp macam ni kan..
Post a Comment