bila seru cik google, memang banyak lah resepi yang keluar... dan kak rose pilih resepi dari blog masam manis ni... tak rugi mencuba resepi ni. memang sedap dan kak rose rekomenkan kalau sapa2 nak buat ikan bakar, guna lah resepi ni... cuamnya kak rose kurangkan cili dan guna pati ikan bilis instead of belacan tu... meh tengok resepinya..
Bahan-Bahan Untuk Pes Chili
10 tangkai cili merah - ita campur dengan cili api*
15 tangkai cili kering ~ di kisar*
5 ulas bawang merah ~ dikisar
5 ulas bawang putih ~ dikisar
2 inc halia ~ dikisar
5 batang serai ~ dikisar
2 inc belacan bakar - kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis
Gula melaka ~ secukup rasa
1 sudu besar ~ air asam jawa ( ita guna asam jawa yg takn ada biji )
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
**kak rose tak letak cili api tu dan kurangkan jugak cili kering tu sbb memang tak tahan pedas... tapi terpulanglah pada kepedasan memasing ya..
pes cili yang kak rose buat ni terus jer lumurkan pada ikan, perap sekejap dan terus bakar. kalau ikut resepi asal memang kena tumiskan dulu pes tu macam cara2 kat bawah tu ya..
Panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar sampai harum dan garing
Bila dah garing masukkan air asam jawa, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa
Masak sampai garing
Ikan yang hendak di bakar di belah 2 keping nipis
Ambil sehelai daun pisang dan lipat dua, letakkan paste chilli (kak rose guna aluminium foil je)
Letakkan ikan
Tutup dengan pes cili semula atasnya
Letak atas kuali pemanggang , tutup kuali dan bakar
Balikkan setelah sebelah bahagian ikan masak
Angkat dan hidangkan dengan limau kasturi dan bende yang di celur.
kicap pencicah ikan bakar kak rose... bawang besar didadu, cili merah, kicap dan asam limau kasturi...
1 comment:
permisi min numpang share ya :)
ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat di f@ns*p0ker || add pin black.berry 55F97BD0
segera dapatkan promonya dan menangkan uang jutaan rupiah hanya dengan minimal deposit 10.000
ayo buruannn ditunggu apa lagi cepetan daftar ya ditunggu lo ^^
Post a Comment