Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, September 10, 2018

Sagat ubi kayu

 harap jangan kecam kak rose yang asik hidang ubi kayu jer ni... macam2 menu ubi kayu yang kak rose amik resepinya dari sifu masak2 yang memang terra mengolah ubi menjadi hidangan yang enak.. pada tekak orang v macam kak rose ni lah.  ni versi kukus pulak, digaulkan dengan gula melaka dan kelapa putih yang muda... ralit menyuapnya. terima kasih kak wan kongsikan resepinya.

Bahan-bahanya

500 gm ubi kayu, kupas dan cuci bersih
150gm/3 keping gula melaka racik halus (kak rose guna brown sugar jer)
1 tsp garam
4 helai daun pandan - potong pendek
1/2 biji kelapa parut+garam dan kukus sebentar
 
cara-cara

1. ubi kayu disagat kasar dan perahkan airnya dan gaul dengan garam hingga rata.
2. bagikan kepada 2 bahagian ubi kayu dan gula melaka.
3. panaskan pengukus dan aturkan potongan daun pandan dalam loyang pengukus.
4. taburkan satu bahaguan ubi kayu diatasnya dan diikuti dengan gula melaka.
5. taburkan sebahagian lagi ubi dan gula tadi. dan letak daun pandan diatas taburan tadi.
6. kukus 25-30 minit atau hingga masak.
7. angkat dari kukusan dan gaul rata. hidang dengan taburan kelapa parut diatasnya.

1 comment:

Ketum Ayam Pak Tam said...

Aku carik sagat jumpa ni lak