buat kuih mudah ni untuk minum petang kami berdua... kenapa nama inti dia jadi lauk samarinda tu akk rose kurang pasti lah... ianya adalah inti sadin... sementelah ada lebihan sambal sadin yang kak rose frozenkan, so mudahlah lagi nak buat kuih dadar ni... just reheat sadin tu hingga kering kuahnya dan lenyek halus, boleh dah buat inti kuih ni... jimat masa, tenaga dan $$ jugak kan... tak de pembaziran pasal sadin tu...๐๐ tapi kalau nak buat yang betul2 ikut resepi, meh tengok resepi kuih dadar ni... terima kasih pada tuan punya resepi asal yang kongsikan idea masak masak ni...
Bahan-bahan:
610 gm air
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
Bahan inti:
20 gm rempah kari ikan
1 tin sardin - dihancurkan ( tin kecil)
100 ml air
4 biji cili merah hiris
2 biji bawang besar
3 sudu makan minyak masak
3 ulas bawang putih cincang
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.
2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
5. Masukkan sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak dan sedikit kering.
6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.
2 comments:
sekali tengok macam ketayap pun ada kak
menarik pulak nama samarinda tu. kalau sardin mmg kak laili suka lah :)
Post a Comment